Kombucha z dziką różą 0,75l,szklana butelka,Wastna

  • Dodaj recenzję:
  • 3402
  • Producent: Wastna
  • Kod producenta: 024330
  • Produkt niedostępny
Skład: woda, cukier (jako pożywką dla kultur kombuchowych), herbata czarna, kultury kombuchy, dzika róża
 
 
Produkt niepasteryzowany.
 
 
 
Wastna - żywa kombucza
 
Kombucza to prozdrowotny napój, młody ocet ze słodkiej, sfermentowanej herbaty, może to być herbata zielona, biała lub czarna. Szczepi się ją odpowiednim „grzybkiem herbacianym”, znanym też jako japoński, który jednak nie ma nic wspólnego z grzybami. To symbioza wielu gatunków bakterii i drożdży, w której najpowszechniej występują bakterie z gatunku Acetobacter oraz Gluconobacter. Zwykle potrzeba około dwóch tygodni, aby z herbaty i cukru powstała pozbawiona już złożonych cukrów kombucza. Kombuczę można przechowywać w lodówce, wtedy jej smak zmienia się nieznacznie. Trzymana zbyt długo octowieje. Koncerny pasteryzują kombuczę, skutkiem czego traci swoje właściwości, ale wydłuża się jej okres przydatności do spożycia. 
 
 
 
Żywą kombuczę Wastna wytwarzają Marcin Agopsowicz i Martyna Bunda. Marcin jest technologiem i producentem.
Słowo „wastna” w języku kaszubskim oznacza kobietę, do której zwracamy się ze szczególnym szacunkiem.
Kombucza Wastna powstaje w zakładzie w Kielcach.
 
 
Kombucza dzięki unikatowemu zestawieniu substancji odżywczych:
⚛ wspomaga utratę wagi, poprawiając metabolizm,
⚛ pomaga w usuwaniu z organizmu tłuszczu,
⚛ pomaga w rozpuszczeniu i usunięciu złogów cholesterolu,
⚛ oczyszcza z toksyn,
⚛ stymuluje układ odpornościowy, wspiera go naturalnymi antybiotykami i substancjami wirusobójczymi,
⚛ wspiera układ pokarmowy,
⚛ hamuje rozwój bakterii niebezpiecznych dla zdrowia,
⚛ wspiera pracę gruczołów dokrewnych, korzystnie działając na cały organizm i go odmładzając,
⚛ dodaje energii, pomaga uporać się ze stresem i bezsennością,