Chleb z samopszy na zakwasie EKO 600g - Piekarnia "Na zakwasie"

  • Dodaj recenzję:
  • kodkrótki-duplikat52
  • Producent: Piekarnia "Na zakwasie"
  • Kod producenta: 022130
  • Dostępność: Brak Brak
  • szt
  • 22,40 zł
  • Niedostępny
ZAMÓWIENIA NA TEN PRODUKT PRZYJMUJEMY DO PONIEDZIAŁKU DO GODZ. 14.00

Chleb z samopszy na zakwasie. Wykonany na bazie zaczynu razowego orkiszowego i mąki z samopszy. 

Samopsza jest uważana za przodka wszystkich pszenic uprawnych w tym orkiszu.
Obecnie w Polsce samopsza jest uprawiana jedynie w kilku niewielkich gospodarstwach ekologicznych.
Wysoka zawartość substancji bioaktywnych upoważnia do tego, by produkty z samopszy określać mianem żywności prozdrowotnej, a mąka z samopszy jest jakościowo nawet lepsza niż mąka orkiszowa!

- Pieczywo jest lekkie, charakteryzuje się delikatnie żółtym miąższem i lekko orzechowym smakiem.
- Samopsza posiada kilkukrotnie wyższą zawartość karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, które odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie oka ludzkiego.
- Zawiera bardzo dużo białka, które charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym dzięki większemu udziałowi aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, tyrozyna, metionina oraz izoleucyna.
- Samopsza charakteryzuje się bogatszym w porównaniu do pszenicy zwyczajnej i orkiszu składem mikro- i makroelementów, zwłaszcza Mg, Fe, Zn, Mn.
- Charakteryzuje się doskonałym składem kwasów tłuszczowych, gdyż dominują kwasy C18:2, C18:1 i C 16:0, stanowiące średnio 95% sumy wszystkich kwasów.
- Samopsza charakteryzuje się także przeciętnie największym udziałem kwasów nienasyconych, które stanowią ok.83% sumy wszystkich kwasów. 
- Gliadyny zawarte w glutenie samopszy wykazują niską toksyczność co stwarza potencjalną możliwość 
stosowania w diecie osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Skład: 
- mąka z samopszy [EKO]
- woda źródlana
- mąka orkiszowa [EKO]
- sól morska z Camargue
- zakwas orkiszowy
- czas leniwie płynący 24h
  • Tradycyjna receptura na zakwasie żytnim:
  • Tradycyjna receptura na zakwasie żytnim:
  • Tradycyjna receptura na zakwasie żytnim:
  • Łączny czas zakwaszania mąki i wyrastania ciasta 24h. <BR />Zobacz w FAQ dlaczego czas jest tak ważny.
Informacje dodatkowe: 
- zaczyn orkiszowy razowy 14h 
  • Czy wiesz że:
  • Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego.

    Bakterie kwasu mlekowego zwiększają przyswajalność mikroelementów z mąki.

    W mące obecne są związki rakotwórcze, które zakwas skutecznie eliminuje.

    Długi czas zakwaszania ma kluczowe znaczenie dla pełnego wykorzystania zalet zakwasu.

    Zakwas naturalnie konserwuje a pieczywo na zakwasie pozostaje długo świeże.

    Chleb na zakwasie pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną układu pokarmowego.