Awokado Hass (0,25 kg) EKO

  • Dodaj recenzję:
  • 2774
  • Producent: Ekologiczne Smaki
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt
  • 14,00 zł

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Produkt zmiennowagowy, cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą.

Awokado Hass zawiera dwa do czterech razy więcej przeciwutleniaczy, niż większość innych odmian awokado.

Jedna porcja awokado zawiera więcej przeciwutleniaczy, niż porcja rzepy, czerwonej papryki, winogron czy czerwonej kapusty. Awokado jest źródłem witaminy E, kwasu foliowego, potasu i magnezu. Jest bogatym źródłem błonnika. Zawiera rozpuszczalny błonnik o konsystencji żelowej. Średnie awokado daje ci 12g rozpuszczalnego błonnika, czyli więcej niż 2 talerze owsianki. Tłuszcz w awokado jest tak samo "dobrym" tłuszczem, jak ten w oliwie z oliwek. Sprzyja wchłanianiu wartości odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczu. Ma formę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Awokado mimo dużej zawartości tłuszczu sprzyja odchudzaniu i warto je stosować w dietach odchudzających. 

Przepis na meksykańskie guacamole: 2 dojrzałe awokado, 2 zielone papryczki chilli, 1 malutka cebula, 1 średni pomidor bez skórki, sok z 1 limonki, garstka świeżej kolendry, sól morska do smaku. Miąższ awokado rozgnieść widelcem, dodać bardzo drobno pokrojoną cebulę, pokrojone papryczki, drobno pokrojonego pomidora i posiekaną kolendrę. Wycisnąć do masy sok z limonki, doprawić solą, wymieszać i podawać z nachos.

Żeby awokado szybciej nam dojrzało, to należy umieścić je w torebce papierowej z jabłkiem lub bananem. Dojrzałe awokado możemy przechowywać w lodówce do 2 dni bez ryzyka utraty jakości.