Dodano produkt do koszyka

« Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka »

BESTSELLER

Szczawik bulwiasty EKO 250g fioletowy

()

Produkt aktualnie niedostępny

Opis produktu

Roślina najczęściej spożywana po ugotowaniu lub upieczeniu. Świetna jako dodatek do zup, sałatek, zapiekanek. Spożywana na surowo jest mocno cierpka, podobnie jak szczaw. Natomiast po poddaniu obróbce termicznej jej smak się zmienia, znika smak kwaśny, robi się bardziej mączny i przypomina w smaku ziemniaka, choć jej tekstura jest nieco gąbczasta. 

Roślina wykorzystywana od wieków w tradycyjnej kuchni Indian peruwiańskich i boliwijskich. 

Zawiera dużo żelaza i witaminy C. 

Nasze pomysły na wykorzystanie szczawiku:

Szczawik pieczemy polany oliwą w towarzystwie np. fioletowych ziemniaków, marchwi, jarmużu, szczypiorku dymki i papryczki chilli. Warzywa podajemy z gotowanymi grzybami shiitake: shiitake zalać wrzątkiem, po 15 minutach odcedzić, znów zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Warzywa z grzybami polewamy sosem: w rondelku na oliwie z oliwek przesmażamy pokrojony imbir i czosnek oraz ziarna sezamu, zdejmujemy rondelek z palnika i do oliwy dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, ocet jabłkowy Cichostów, sok cytryny i pieprz.

Pieczony szczawik lubimy też serwować w towarzystwie pesto. 

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Polecenie produktu: Szczawik bulwiasty EKO 250g fioletowy
Zapytaj o produkt
  • Wyślij kopię wiadomości do mnie
info@vegebox.pl
tel:690 511 793, Pon.-Czw. 9-17; Pt. 10-18
Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać zniżki oraz informacje o promocjach i wyprzedażach.

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.